Charles en Camilla sluiten Noord-Iers bezoek af

Vorsten

22-05-2015 19:51:00

BALLYCASTLE – Prins Charles en zijn echtgenote Camilla hebben vrijdag hun vierdaagse bezoek aan Ierland en Noord-Ierland afgerond. De Hertog en de Hertogin van Cornwall gingen op de laatste dag onder meer langs bij het Corrymeela Centre in de Noord-Ierse plaats Ballycastle.

De aanleiding voor de komst van Charles en zijn vrouw was het vijftigjarig jubileum van het Corrymeela Centre, een organisatie die zich sinds 1965 inspant om de verhoudingen tussen de diverse bevolkingsgroepen in Noord-Ierland te verbeteren. De Prins van Wales hield in het centrum een emotionele toespraak waarin hij de Noord-Ierse bevolking opriep om het door geweld en religieuze conflicten getekende verleden te laten rusten.

“Ik hoop en bid dat we door onze gedeelde wonden en littekens het verleden samen kunnen verwerken en een vriendschap kunnen vormen die alleen maar sterker wordt door de uitdagingen die zijn overwonnen”, zo wordt Charles geciteerd in de Britse media. “We hebben allemaal zwaar geleden. Te veel dierbaren zijn omgekomen of verminkt. Het is hoog tijd dat we niet meer als gevangenen van de geschiedenis door het leven gaan.”

Taart

Eerder op de dag hadden Charles en Camilla hun opwachting gemaakt bij het voor miljoenen euro’s gerestaureerde landhuis Mount Stewart in het graafschap County Down. Om de heropening van het gebouw en de bijbehorende tuinen te vieren, sneden ze met een ceremonieel zwaard een taart aan met een afbeelding van Mount Stewart erop. Camilla maakte er ook kennis met Lady Rose Lauritzen, een ver familielid van de hertogin.

Het bezoek van het paar aan Ierland en Noord-Ierland stond in het teken van verzoening. Zo schudde de prins Sinn Féin-leider Gerry Adams de hand en ging hij langs bij de plek waar zijn oudoom Earl Mountbatten in 1979 door een aanslag van de IRA om het leven kwam. Charles noemde de manier waarop Noord-Ierland de problemen te lijf is gegaan een ‘stralend voorbeeld van wat mensen kunnen bereiken’ als ze naar vrede streven.

Meer Verenigd Koninkrijk