Prins Harry al jaren in de clinch met ‘pestende’ pers

Vorsten

2020-01-08 21:27:21

Harry en Meghan zorgden woensdagavond voor een schok in Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. De prins, zesde in lijn van troonopvolging, en zijn vrouw maakten bekend een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. Een reden hebben de hertog en hertogin van Sussex niet gegeven, maar het stel heeft sinds dag 1 al moeite met de vele media-aandacht.

Harry besloot oktober vorig jaar dat het genoeg was. De 35-jarige zoon van prins Charles spande een rechtszaak aan tegen The Sun en The Daily Mirror omdat de kranten zijn telefoon zouden hebben gehackt en zijn voicemail zouden hebben afgeluisterd. Kort daarvoor diende Harry ook al een aanklacht in tegen de Mail on Sunday en het moederbedrijf Associated Newspapers voor het zonder toestemming publiceren van een privébrief van Meghan aan haar vader.

De verlegen prins heeft al zijn hele leven moeite met de vele media-aandacht. Die bereikte in augustus 1997 een kookpunt toen zijn moeder Diana in Parijs omkwam bij een auto-ongeluk, achtervolgd door paparazzi. Harry heeft de media altijd deels verantwoordelijk gehouden voor de dood van zijn moeder.

Keurslijf

De prins zette zich af tegen het keurslijf van het Britse koningshuis en al zijn uitspattingen werden breed uitgemeten in de pers. Van het slaan naar fotografen, tot verkleedfeestjes in nazi-kostuum en het tonen van zijn blote kont tijdens een bezoek aan Las Vegas in 2012. Harry, die net als andere familieleden werd afgeluisterd door News Of The World, stapte meerdere keren naar de Britse perswaakhond en werd meermaals in het gelijk gesteld.

Ook het liefdesleven van de prins werd altijd breed uitgemeten in de pers. Volgens bronnen zou zijn ex Chelsy Davy de relatie hebben verbroken omdat ze te veel moeite had met de vele media-aandacht. De vele belangstelling bleef aanhouden en werd alleen maar groter toen Meghan, die een Afro-Amerikaanse moeder heeft, in beeld kwam. Toen Harry in 2016 bevestigde een relatie met haar te hebben, zei hij gelijk dat sommige media te ver waren gegaan. “Prins Harry maakt zich zorgen over mevrouw Markles veiligheid”, aldus het hof.

Pesten

Hoewel de media ook positief aandacht besteedden aan hun bruiloft, de geboorte van zoon Archie en hun goede doelen, werden de zorgen van Harry niet minder. Daarom besloot hij in oktober naar de rechter te stappen. De prins sprak in zijn verklaring voor de aanklachten over “pesten” en vrees dat “de geschiedenis zich herhaalt”, waarmee hij verwees naar het overlijden van zijn moeder.

Ook Meghan gaf onlangs aan dat ze het moeilijk heeft. De hertogin zei in oktober in de documentaire Harry & Meghan: Hun Afrikaanse Reis met tranen in haar ogen dat het zwaar is geweest. “Weinig mensen hebben aan me gevraagd hoe het nu eigenlijk met míj gaat,” vertelde Meghan eerlijk. “Elke vrouw, vooral als ze zwanger is, zal zich kwetsbaar voelen. Dus met mijn leven onder een vergrootglas was dat een echte uitdaging. En als je dan een pasgeboren baby hebt, dan is dat veel druk.”


Meer Verenigd Koninkrijk

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt