Prins Harry rilt van ‘operatie vampier’

Vorsten

10-08-2014 10:25:00

LONDEN – De Britse prins Harry werd tijdens zijn laatste missie naar Afghanistan geconfronteerd met de afschuwelijke gevolgen van oorlog. De kleinzoon van koningin Elizabeth was absoluut niet voorbereid op wat hij toentertijd zag, zo schrijft hij zelf in de Britse krant The Sunday Times.

Tijdens Harry’s tweede missie naar Afghanistan moest hij als helikopterpiloot vaak gewonde soldaten en burgers vervoeren die door bermbommen of andere explosieven ernstig gewond waren geraakt. De prins krijgt nog altijd rillingen als hij het codewoord ‘operatie vampier’ hoort, wat betekende dat het medische personeel zich moest voorbereiden op een slachtoffer dat veel bloed had verloren.

Maar het was tijdens zijn terugvlucht naar huis dat de gevolgen van de oorlog echt doordrongen bij Harry. De roodharige prins werd in het vliegtuig namelijk vergezeld door soldaten die ledematen hadden verloren. ”Ik had het nog nooit zelf gezien. En met ‘het’ bedoel ik de verwondingen die zijn veroorzaakt door zelfgemaakte explosieven”, aldus Harry.

Onvoorbereid

De zoon van prins Charles vervolgt: ”Niets is tragischer en verschrikkelijker dan het verlies van een leven, maar om jonge mannen, veel jonger dan ik, te zien met missende ledematen en verpakt in plastic met honderden slangetjes die uit hun lichaam komen, is iets waar ik mezelf nooit op had voorbereid.”

Harry kon de vraag maar niet loslaten hoe gewonde soldaten met hun oorlogstrauma moesten omgaan. Deze gedachte leidde uiteindelijk tot de organisatie van de Invictus Games, een sportevenement voor gewonde oorlogsveteranen en Harry’s eigen draai aan de Warrior Games, een soortgelijk evenement dat in de Verenigde Staten wordt gehouden.

De Invictus Games worden van 10 tot en met 14 september voor het eerst gehouden. Meer dan 400 soldaten uit 14 landen nemen het in diverse disciplines, waaronder rolstoelbasketbal en indoorroeien, tegen elkaar op in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. Harry ziet het evenement als een moment om de soldaten te bedanken voor hun dienstbaarheid aan hun land.

Meer Verenigd Koninkrijk