Prins Philip (99) krijgt gewenste rustige verjaardag

Vorsten

09-06-2020 15:49:16

Fanfare en poespas hoeven voor prins Philip niet meer. Wat dat betreft komt het goed uit dat hij woensdag zijn 99e verjaardag viert in het afgesloten Windsor Castle. Daar heeft hij in maart samen met koningin Elizabeth (94) zijn toevlucht gezocht om zich te beschermen tegen mogelijke besmetting met het coronavirus. Bezoek zit er wellicht nog niet in, maar een lunch met zijn echtgenote wel, zo meldden Britse media.

Het paleispersoneel kan voor de hoogbejaarde hertog van Edinburgh ook zorgen voor videoverbindingen met zijn kinderen en kleinkinderen die daar ook steeds handiger in zijn geworden, als de jongere generatie dat al niet was. Zelfs oudste zoon prins Charles (71), die zich heeft teruggetrokken in zijn Schotse residentie Birkhall, weet nu wat Zoom en Facetime zijn en hoe “dit soort dingen werken.” Maar Charles mist, zo vertelde hij vorige week in een interview, het echte contact: “Ik heb mijn vader al heel lang niet gezien, je mist de mogelijkheid iemand te omhelzen.”

Prins Philip heeft zich drie jaar geleden teruggetrokken uit het openbare leven. De jaren gingen nu echt tellen, zo liet hij bij die gelegenheid weten. Daarna is hij alleen nog bij bijzondere familiegelegenheden naar buiten getreden, zoals de huwelijken van zijn kleinkinderen prinses Eugenie en prins Harry.

Ongeluk

Het nieuws haalde hij ook met een verkeersongeluk bij Sandringham, waarna hij min of meer vrijwillig zijn rijbewijs inleverde. Philip genoot van zijn rust in Wood Farm, hetgeen wel met zich meebracht dat hij de nog immer werkende Queen niet zo regelmatig meer zag. De coronacrisis bracht daar dit voorjaar abrupt verandering in toen werd besloten dat koningin en prins zich zouden isoleren in het kasteel van Windsor.

Philip liet daarvandaan via de sociale mediakanalen van het koningshuis ter gelegenheid van wereld immunisatieweek nog even van zich horen met een boodschap voor alle frontliniewerkers in de strijd tegen de pandemie. Niet alleen het medisch- en wetenschappelijk personeel, maar ook mensen in de voedselproductie en bezorging, de posterijen en de vuilnisophaaldienst.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.