Prins William blij sultan Qaboos nog te hebben ontmoet

Vorsten

11-01-2020 22:35:55

Een “diep bedroefde” Britse prins William heeft zaterdagavond gereageerd op het overlijden van sultan Qaboos van Oman. De hertog van Cambridge was begin vorige maand nog op bezoek in de Golfstaat en had daar een korte ontmoeting met de zieke sultan, die kort daarna afreisde naar het universiteitsziekenhuis in Leuven. Het verblijf daar werd afgebroken omdat verdere medische behandeling geen nut meer had. Qaboos (79) overleed vrijdag.

“Ik was echt vereerd tijd door te brengen met Zijne Majesteit tijdens mijn bezoek aan Oman vorige maand. Het was duidelijk van iedereen die ik ontmoette dat hij met grote genegenheid zal worden herinnerd”, aldus prins William. “Zijne Majesteit was onwrikbaar in zijn toewijding het leven van zijn volk te verbeteren en in zijn besluit te werken aan regionale stabiliteit.”

“Ik ben dankbaar voor de jarenlange vriendschap van Zijne Majesteit met mijn familie en het Verenigd Koninkrijk”, vervolgde hij. “Ik betuig mijn oprechte deelneming aan het Omaanse volk en wens een persoonlijke boodschap van vriendschap te sturen nu Oman rouwt om de dood van Zijne Majesteit.”

Koningin Elizabeth stuurde eveneens haar deelneming naar Oman. Ze noemde de toewijding van de sultan aan de ontwikkeling van zijn land en de zorg voor zijn mensen “een inspiratie”. Volgens de Queen zal de sultan “worden herinnerd voor zijn wijze leiderschap en zijn toewijding aan vrede en begrip tussen naties en geloven”. Net als William noemde ze Qaboos “een goede vriend van mijn familie”. Het staatsbezoek aan Oman in 2010 “blijft een dierbare herinnering”, aldus Elizabeth.

Meer Verenigd Koninkrijk