William herinnert zich tsunami nog goed

Vorsten

2015-03-01 13:22:00

ISHINOMAKI – Prins William herinnert zich nog precies waar hij was toen hij de beelden van de tsunami in Japan in 2011 onder ogen kreeg. “Het blijft je altijd bij. Je weet waar je was”, zei hij tijdens zijn bezoek aan het gebied, waar hij sprak met overlevenden van ramp.

De Hertog van Cambridge luisterde naar de hartverscheurende verhalen van de mensen die de tsunami aan de noordoostkust van Japan, die duizenden levens kostte, meemaakten. “Het moet ongelofelijk beangstigend voor jullie zijn geweest”, zei William volgens de BBC tegen een gepensioneerd journalist van het dagblad van de getroffen stad Ishinomaki. “Het ligt nog altijd vers in mijn geheugen”, antwoordde Hiroyuki Takeuchi.

De prins ontmoette Takeuchi in een speciaal opgezet museum om de ramp vast te leggen. Hier hangen ook de handgeschreven kranten die na de tsunami verschenen. “De krant was getroffen, maar op miraculeuze wijze vonden we nog droog printpapier. We schreven het nieuws met de hand. Slechts zes stuks per dag, die we in evacuatiecentra aan de muur hingen. Zolang we pen en papier hadden, konden we het nieuws verspreiden. Dat was onze plicht als krant.”

Drie kinderen

William sprak tevens met mensen die familieleden kwijtraakten bij de ramp. Onder hen Shinichi en Ryoko Endo, die hun drie kinderen verloren.

De prins begint maandag aan zijn officiële bezoek aan China.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig