Prinses Anne naar Russische herdenking

Vorsten

29-07-2016 12:59:00

herdenking

Prinses Anne reist eind volgende maand naar de Russische havenstad Archangelsk om daar haar moeder koningin Elizabeth te vertegenwoordigen bij de herdenking van het begin van de zogenoemde Arctische konvooien in 1941. De ‘Princess Royal’ wordt bij haar verblijf op 30 en 31 augustus vergezeld door haar echtgenoot vice-admiraal Timothy Laurence.

De Arctische konvooien waren bedoeld om de door nazi-Duitsland aangevallen Sovjet-Unie en in het bijzonder St. Petersburg (toen nog Leningrad geheten) te helpen aan de noodzakelijke wapens en hulpgoederen. Het eerste konvooi, dat de Duitse blokkade moest omzeilen, arriveerde op 31 augustus in de Noord-west Russische havenstad die ooit met Nederlandse hulp is opgezet.

In totaal maakten 1400 schepen tussen 1941 en 1945 de gevaarlijke tocht, waarbij de Royal Navy, de Royal Canadian Navy en de Amerikaanse marine voor begeleiding zorgden. Niet alle schepen bereikten de haven – en 3000 man verloor het leven bij de konvooien die werden bedreigd door mijnen, slecht weer en Duitse onderzeeboten.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft