Protest en applaus voor Charles in Ierland

Vorsten

25-05-2016 17:00:00

Honderden Ieren hebben woensdag van zich laten horen bij het bliksembezoek dat de Britse troonopvolger prins Charles met zijn echtgenote Camilla bracht aan het graafschap Donegal. Ze protesteerden op verschillende plekken tegen de aanwezigheid van het paar, en tegen de kosten die met hun visite aan de Ierse republiek gepaard gingen. Geld dat volgens de demonstranten veel beter kon worden besteed aan zaken als huisvesting, wegen en hulp aan werklozen.

Maar Charles en Camilla zagen niet alleen gebalde vuisten en spandoeken. In het hart van het stadje Donegal hadden zich een paar honderd meer enthousiaste Ieren verzameld om de Britse bezoekers met applaus te verwelkomen en gade te slaan bij hun korte verblijf.

Zo werd Donegal Castle bezocht, waar Ierse volksdansers een demonstratie gaven en proefden Charles en Camilla van de lokaal gemaakte worsten. Charles maakte indruk bij een visite aan het Letterkenny Institute of Technology door zijn toespraak te beginnen en te eindigen in het Gaeilge, het Iers.

Emotioneel

Het was voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de prins van Wales en de hertogin van Cornwall naar Ierland kwamen. Vorig jaar bezocht Charles het graafschap Sligo, waar de IRA 36 jaar eerder zijn mentor en oudoom Lord Louis Mountbatten had opgeblazen in de haven van Mullaghmore.

Dat was emotioneel van de prins, maar onderstreepte ook de verbetering van de Brits-Iers relaties en onderstreepte de verzoening van de laatste jaren. Die had in 2011 ook al gestalte gekregen door een staatsbezoek van koningin Elizabeth. De reis van Charles dit jaar was bedoeld om daar verder op voor te borduren.

Meer Verenigd Koninkrijk