Queen (95) krijgt verjaardagsmunt, prins Philip (100) niet

Vorsten

05-01-2021 12:43:21

Koningin Elizabeth wordt ter gelegenheid van haar 95e verjaardag in april door de Royal Mint geëerd met een speciale munt van vijf pond. Dat heeft de Britse Koninklijke Munt bekendgemaakt. Bijzondere koninklijke jubilea worden vaker met de uitgave van een herinneringsmunt gemarkeerd.

De keuze van een verjaardagsmunt voor de Queen is opmerkelijk want haar echtgenoot prins Philip hoopt in juni een nog veel opmerkelijker mijlpaal te bereiken. Op 10 juni wordt hij honderd jaar. Dat zou eerder aanleiding moeten zijn voor een bijzondere uitgave dan de 95e verjaardag van koningin Elizabeth.

De Royal Mint vond wellicht dat de afgelopen jaren al voldoende aandacht is besteed aan de hertog van Edinburgh. In 2011 verscheen er een munt ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag en in 2017 nog een bij zijn pensionering, als dank voor zeventig jaar dienstbetoon aan het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. Zeker is dat de Queen volgend jaar ook weer een herdenkingsmunt krijgt: ze viert dan haar zeventigjarig regeringsjubileum.

Kersttoespraak

Op de nu uitgegeven munt is een korte zin te lezen uit de kersttoespraak van Elizabeth uit 1957. Ze verwees toen naar vroeger tijden toen een vorst zijn soldaten op het slagveld leidde en het leiderschap nabij en persoonlijk was. “Ik kan u niet leiden in de strijd, ik geef geen wetten of spreek recht, maar ik kan iets anders doen. Ik kan u mijn hart en toewijding geven”, aldus de Queen.

“My heart and devotion” zijn dan ook de woorden op de door Timothy Noad ontworpen munt. Het koninklijk monogram heeft hij omringd met bloemen die de vier delen van het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen, waarbij de gebruikelijke prei voor Wales is vervangen door de aangenamer ogende narcis. “Voor dit ontwerp heb ik de bloemen natuurlijker en minder formeel gemaakt dan normaal. Ik had ook het gevoel dat Hare Majesteit liever een narcis zou krijgen dan de meer heraldisch correcte Welshe prei!”, aldus Noad.


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.