Queen Elizabeth maakt zich op voor nieuw record: meeste premiers

Vorsten

07-07-2022 12:42:03

Koningin Elizabeth II maakt zich op voor een nieuw record. Als Boris Johnson aftreedt en er dient zich een nieuwe premier aan, dan zal de 96-jarige Elizabeth de Britse vorst zijn die de meeste premiers onder zich zag dienen.

Op dit moment zag zij veertien premiers aan zich voorbijgaan. Dit is een record dat zij deelt met koning George III, die van 1760 tot 1820 op de troon zat. Ook hij telde veertien premiers tijdens zijn 59-jarig koningschap.

Het zou nog een record zijn voor Elizabeth, die inmiddels zeventig jaar haar functie bekleedt. Zij is op de Franse koning Lodewijk XIV na de langstzittende monarch in de geschiedenis. Lodewijk XIV behield zijn troon ruim 72 jaar. Als Elizabeth nog twee jaar niet aftreedt of overlijdt, wordt zij de recordhouder.

Favoriete premier

De eerste premier waar Elizabeth mee samenwerkte, was Winston Churchill. Uit de wandelgangen is bekend dat dit ook haar favoriet is gebleven. Toen Churchil in 1955 aftrad, schreef de koningin hem een brief waarin zij zei dat geen enkele opvolger zijn plek zou kunnen innemen. Actrice Helen Mirren speelde tien jaar terug in het stuk The Audiences, waarin zij als Elizabeth terugblikt op de gesprekken die de koningin wekelijks met alle premiers heeft gehad.

De Britse premier Boris Johnson stapt volgens Britse media op. Hij komt volgens de BBC donderdag met een verklaring. Zijn vermoedelijke vertrek volgt op een nieuw schandaal dat heeft geleid tot het opstappen van tientallen bewindslieden.

Meer Verenigd Koninkrijk