Queen geeft lintje aan Mary Berry en Dizzee Rascal

Vorsten

10-10-2020 10:53:53

Koningin Elizabeth heeft een lintje gegeven aan tv-bakster Mary Berry en rapper Dizzee Rascal. De twee maken deel uit van de zogenoemde Birthday Honours, vergelijkbaar met de Nederlandse lintjesregen.

Barry mag voortaan ‘Dame’ voor haar naam gebruiken, het vrouwelijke equivalent van ‘Sir’. De kok, die vaker met de royals heeft samengewerkt, vindt het een enorme eer. “Toen ik hoorde dat ik Dame zou worden, kon ik het echt niet geloven. Daarna vond ik het heel erg leuk en was ik erg trots”, vertelt ze aan de BBC. Dizzee kan zich vanaf nu lid in de Orde van het Britse Rijk (MBE) noemen.

Andere sterren die een lintje kregen zijn onder anderen actrice Maureen Lipman, schrijfster Susan Hill, zanger Tommy Steele en presentatrice Carrie Grant. In totaal werden 414 mensen geëerd. Dit jaar was er extra aandacht voor het werk van dokters, verplegers, fondsenwervers en vrijwilligers tijdens de coronacrisis.

De lijst wordt normaal gesproken al in juni, bij de viering van de verjaardag van de Britse Queen, gepubliceerd. Dat werd uitgesteld om mensen die een sleutelrol speelden in de eerste maanden van de uitbraak van het coronavirus toe te kunnen voegen.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord