Queen staat stil bij 100-jarig bestaan Noord-Ierland

Vorsten

2021-05-03 13:01:06

Koningin Elizabeth heeft met een speciaal bericht haar “goede wensen” gestuurd aan de bevolking van Noord-Ierland. Het is maandag precies honderd jaar geleden dat Noord-Ierland werd opgericht.

“Vandaag markeert een belangrijke periode van honderd jaar voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland”, schrijft Elizabeth. “Deze gedenkdag herinnert ons aan onze complexe geschiedenis en biedt ons de gelegenheid om te reflecteren op onze saamhorigheid en diversiteit.”

De Queen prijst ook de bevolking van Noord-Ierland. Zij noemt de voortdurende vrede die er heerst een verdienste van het volk. “Het is duidelijk dat verzoening, gelijkheid en wederzijds begrip niet als vanzelfsprekend kunnen worden beschouwd”. Volgens Elizabeth zijn daar langdurige standvastigheid en toewijding voor nodig, kwaliteiten die zij tijdens haar vele bezoeken aan Noord-Ierland “ten overvloede” heeft waargenomen.

Elizabeth heeft daarnaast goede woorden over voor het naastgelegen Ierland, dat volgens haar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van Noord-Ierland. “Ik kijk met een positief gevoel terug op het bezoek dat ik met prins Philip bracht aan Ierland, deze maand tien jaar geleden. Ik koester mijn vele herinneringen en de goede wil die ik persoonlijk heb ervaren.”


Meer Verenigd Koninkrijk