Queen viert nieuwe nationale feestdag samen met Canadezen

Vorsten

2021-09-30 21:24:16

Koningin Elizabeth heeft donderdag een boodschap gestuurd aan alle Canadezen om met hen de nieuwe nationale feestdag van het land te vieren. De boodschap van de Queen werd gedeeld via social media.

In Canada, onderdeel van het Gemenebest met Elizabeth als symbolisch staatshoofd, wordt donderdag de zogenoemde National Day for Truth and Reconciliation gevierd. Deze dag werd in 2013 gecreëerd om mensen te wijzen op de negatieve effecten die het Canadees-Indiaanse schoolsysteem vroeger had op de inheemse bevolking van het land. Op de speciale kostscholen werden inheems-Canadese mensen geleerd om af te stappen van hun eigen inheemse cultuur, gebruiken en geloof. Dit werd ook wel culturele genocide genoemd.

Sinds dit jaar wordt de dag, die ook bekend staat als Orange Shirt Day vanwege de aanmoediging om oranje te dragen als erkenning, officieel als vrije dag erkend in het hele land. Koningin Elizabeth refereert daar in haar boodschap dan ook aan.

“Ik ben in gedachten bij alle Canadezen die op deze eerste officiële National Day for Truth and Reconciliation reflecteren op de pijnlijke geschiedenis die inheemse mensen hebben meegemaakt op de kostscholen”, aldus de Queen. Elizabeth erkent dat er nog veel moet gebeuren om deze wond te laten helen en “door te kunnen bouwen aan een inclusieve gemeenschap.”


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie