Reisbed van koningin Victoria te zien

Vorsten

2019-01-26 12:41:00

Bezoekers van de bijzondere tentoonstelling die later dit jaar opent in Kensington Palace in Londen krijgen een unieke nieuwe aankoop te zien: het demontabele reisbed van koningin Victoria. Historic Royal Palaces, een stichting die een aantal koninklijke paleizen beheert, heeft het bed bij een veiling voor 5000 euro op de kop kunnen tikken.

Het is overigens niet zo maar een opklapbed maar een zeer stevig en zwaar bed van mahoniehout, dat maar liefst 196 bij 107 centimeter meet. Het is in 1826 vervaardigd en Victoria was er dol op. In haar dagboek schreef ze in 1832 over “mijn eigen kleine bed, dat altijd met mij meegaat”. Victoria heeft het bed vooral gebruikt in haar jonge jaren, toen ze nog prinses was.

Volgens Historic Royal Palaces werd het bed vijf jaar na het overlijden in 1901 verkocht en bevond het zich al die tijd in privébezit. De stichting was verheugd het nu op een veiling te kunnen kopen. “Het is een belangrijk en ongebruikelijk voorwerp uit het leven van de jonge koningin Victoria. Het illustreert haar unieke koninklijke opvoeding”, verklaarde een woordvoerder tegen de Britse krant The Guardian.

Het bed past heel goed in de opstelling van de aanstaande tentoonstelling ‘Victoria: A Royal Childhood’. Die opent op 24 mei, op de dag af precies tweehonderd jaar na de geboorte van Victoria in Kensington Palace op 24 mei 1819.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek