Roemeens dorp zucht onder aandacht prins Charles

Vorsten

06-09-2020 11:25:18

De bemoeienis van de Britse prins Charles met het traditionele Roemeense dorpje Viscri in Transsylvanië is zowel een vloek als een zegen. Dat meldt de BBC zondag in een reportage waarin dorpsbewoners vertellen dat de aandacht van Charles heeft gezorgd voor een toevloed van toeristen die het door hem zo geroemde dorpsleven kapot maken. “Het is een niet aflatende stroom van auto’s. We kunnen door al het stof onze ramen niet eens openhouden”, aldus een bewoonster.

Prins Charles is al enkele jaren verliefd op het landelijke leven in dit deel van Transsylvanië, waar tot zijn vreugde de tijd heeft stilgestaan. De prins sprak van “een buitengewoon deel van de wereld” en prees het landschap en de biodiversiteit die zijn ontstaan door “het beheer van de mens en de relatie met de natuur”.

In Viscri, dat sinds 2006 tot het Unesco werelderfgoed behoort, heeft hij in 2006 een houten, achttiende eeuwse boerderij gekocht. Die is naast de eeuwenoude lutherse kerk – overblijfsel uit de tijd dat dit deel van Roemenië werd bevolkt door Duitse immigranten – een trekpleister. De kerk trok in 2005 amper vijfduizend belangstellenden. Nu zijn het er 45.000 per jaar.

Rust is verdwenen

Charles heeft eerder dit jaar in een videoboodschap de Roemenen opgeroepen vooral in eigen land op vakantie te gaan. Er is namelijk zoveel moois te ontdekken. Vanwege de coronapandemie en de hoge besmettingscijfers in het land, hebben Roemenen ook weinig andere keus. In de buurlanden zijn ze niet welkom. Maar dat betekende voor Vistri duizenden bezoekers die met de auto komen, en die liefst tot aan de kerk en het huis van Charles rijden. Tot ergernis van bewoners. Hun rust is verdwenen en de kippen en eenden kunnen niet meer veilig over straat.

Alles wat prins Charles zo aantrekkelijk vond aan het dorp is aan het verdwijnen doordat hij het onder de aandacht heeft gebracht, aldus de BBC. De dorpelingen willen nu maatregelen om de toeristenstroom en het daarmee gepaard gaande verkeer in te dammen. “Toerisme komt alleen ten goede aan degenen die restaurants en pensions bezitten. Het helpt ons helemaal niet”, aldus bewoonster Irina Lascu. “Alles is hier duurder geworden, elk jaar wordt het moeilijker.”


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord