Russia Today haalt fel uit naar Britse royals

Vorsten

23-05-2014 17:04:00

MOSKOU – De Russische staatszender Russia Today heeft fel uitgehaald naar het Britse koninklijk huis. Het tv-kanaal reageerde daarmee op een opmerking van prins Charles eerder deze week, die de Russische president Vladimir Poetin zou hebben vergeleken met Adolf Hitler.

“Rusland heeft om uitleg gevraagd”, vertelt politiek correspondent Anissa Naouai in de studio. “Maar ik weet niet zo goed waarom, want als iemand echte nazi’s kent dan is het de koninklijke familie.”

Met een speciale stamboomanimatie op een groot scherm licht Naouai de ‘banden’ tussen de Windsors en de nazi’s toe. Zo zou Wallis Simpson, de vrouw van Edward VIII, ontmoetingen hebben gehad met Hitler en was Sophie, de zus van de hertog van Edinburgh, volgens Naouai met een SS-officier getrouwd. Ook werd een foto uit 2005 vertoond waarop prins Harry als een nazi naar een verkleedfeest ging – een actie die eerder al veel ophef in Groot-Brittannië veroorzaakte.

Poetin en Charles

“De koninklijke familie moet naar haar eigen banden kijken voordat Poetin en Charles elkaar over een paar weken ontmoeten om het verslaan van de nazi’s aan het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken”, aldus Naouai. “Dat kan nog ongemakkelijk worden.”

Charles was met zijn echtgenote Camilla op bezoek bij oorlogsveteranen en hun familie in Halifax. In een gesprek met een destijds naar Canada gevluchte Joodse vrouw zou Charles zich hebben laten ontvallen: “En nu doet Poetin bijna hetzelfde als Hitler.”


Meer Verenigd Koninkrijk

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.