Ophef over kledingadviezen bezoek William

Vorsten

07-12-2014 14:01:00

NEW YORK – In Amerika is voorafgaand aan het bezoek van prins William en zijn vrouw Catherine dat zondag begint, veel te doen geweest over het standaard kledingadvies van het Britse hof. Daarin staat onder meer dat gym- of sportschoenen niet gewenst zijn.

De richtlijnen waren op de Amerikaanse mediaburelen nog niet binnengekomen of er stak een publicitaire storm op. Wie dachten de Britten wel dat ze waren om aan Amerikaanse journalisten en cameraploegen voor te schrijven welke sokken, onderbroeken, mantelpakjes en schoenen gepast waren bij een ontvangst van William en de Hertogin van Cambridge?

Alles goed en wel, zo schreef een journalist, maar onze eigen president staan we ook te woord in poloshirt en jeans als het zo uitkomt, dus voor de bekendste Britse ‘helikopterambulancepiloot in opleiding’ en een ‘voormalige verkoopster van feestartikelen’ maken we geen uitzondering, verwijzend naar de maatschappelijke carrière van het prinselijk paar.

Helemaal oprecht waren de Amerikanen overigens niet want hoewel bijvoorbeeld het Witte Huis geen officieel kledingvoorschrift kent, is het wel gebruikelijk en gewenst in ‘jasje-dasje’ te verschijnen. Dat is bij het bliksembezoek dat William maandag brengt aan president Barack Obama niet anders. Maar verslaggevers en fotografen met sportschoenen worden niet de deur gewezen.

Meer Verenigd Koninkrijk