Strop dreigt voor Britse Koninklijke Verzamelingen

Vorsten

07-07-2020 16:25:15

De Royal Collection Trust, de stichting die de Britse koninklijke verzamelingen uitbaat en zorgt voor de openstelling van de paleizen, dreigt dit jaar een inkomstenderving van 70 miljoen euro te lijden. Dit omdat publiekstrekkers als Buckingham Palace en Windsor Castle gesloten zijn of blijven vanwege de coronapandemie. Dit jaar was op 85 miljoen gerekend en volgens de laatste berekeningen komt er wellicht slechts 15 miljoen in kas.

“De sluiting voor Windsor Castle, het Palace of Holyroodhouse, de Royal Mews in Buckingham Palace en The Queen’s Galleries in Londen en Edinburgh heeft een zeer aanzienlijke en ernstige impact gehad op onze financiën, aangezien we volledig worden gefinancierd door inkomsten van toegangskaarten en de opbrengst van onze winkels”, aldus de stichting in een verklaring. De verwachting is dat de balans daardoor een verlies van 34 miljoen euro zal laten zien.

De Royal Collection Trust heeft de medewerkers laten weten dat een aantal stevige maatregelen genomen moet worden om het verlies te beperken. Ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten, al zal eerst worden ingezet op vrijwillig vertrek en natuurlijk verloop. Ook zijn tal van projecten geschrapt of uitgesteld. De gebruikelijke zomeropenstelling van Buckingham Palace is mede daarom ook afgelast; met de geldende coronamaatregelen zou het slechts beperkt toelaten van betalende bezoekers meer kosten aan voorzorgsmaatregelen dan het via de entreebiljetten zou opbrengen.

De stichting staat los van de Royal Household, de hofhouding van koningin Elizabeth. De Royal Collection Trust draagt zorg over de kunstverzameling, bijzondere tentoonstellingen en de openstellingen van de paleizen. Wat dat betreft is het enigszins te vergelijken met de Koninklijke Verzamelingen in Nederland. De opbrengst van de activiteiten van de stichting is onder meer bestemd voor het onderhoud van de kunstverzameling.














Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord