Unieke tekening van George III ontdekt

Vorsten

18-12-2014 11:01:00

LONDEN – Een architectonische tekening van koning George III van het Verenigd Koninkrijk is ontdekt in de Britse Bibliotheek. De afbeelding is gevonden in een boek over Paleizen van Hannover in Duitsland, zo maakt de BBC donderdag bekend.

Op de prent is er met inkt nogal grillig over een potloodschets getekend. Dit bracht experts van de Britse Bibliotheek tot de conclusie dat de schets door koning George III gemaakt is, waarschijnlijk rond 1788. Dit was de periode waarin de koning herstelde van zijn eerste serieuze ziekte. Martin Clayton, hoofd van de afdeling printen en tekeningen van de Royal Collection Trust, verwijst naar de stijl van de tekening. Volgens hem is de enthousiaste en licht obsessieve stijl van de tekening een indicatie dat de tekening van George III is. “Het is mogelijk een uniek overblijfsel van de traumatische periode in zijn leven.”

De expert gelooft bovendien dat de tekening een diagram is voor verbouwingen van het Witte Huis in Kew. “Je ziet nogal vreemde, soms verontrustende details”, voegt hij toe. Een binnenhof zonder overduidelijke toegang, omringd door vier monumentale trappenhuizen, was zelfs voor die tijd misschien iets overdreven. Bovendien toont de prent kamers zonder deuren en is er soms geen enkele manier om bepaalde kamers te bereiken.

De verzameling kaarten en schetsen van George III waar het diagram toe behoort, is niet openbaar. De Britse Bibliotheek hoopt geld in te zamelen om de gehele collectie te catalogiseren en online beschikbaar te maken.

Meer Verenigd Koninkrijk