De huwelijken van Diana en Catherine: een wereld van verschil

redactievorsten

21/11/2020 10:04 am

Zoals ook in het nieuwe seizoen van The Crown duidelijk aan bod komt, was de verbintenis tussen prins Charles en lady Diana geen succes. Anders is dat bij William en Catherine, die na bijna tien jaar huwelijk nog steeds gelukkig lijken. Vanaf het moment dat Diana en Catherine het jawoord uitspreken, behoren beide vrouwen officieel tot de Britse koninklijke familie. The firm, zoals prins Philip de familie steevast noemt, kan soms een keiharde wereld zijn. Een wereld waarin Catherine zich meer thuis lijkt te voelen dan Diana ooit heeft gedaan.

Het huwelijk van Charles en Diana is het grootste sprookjeshuwelijk ooit. Met een bruidsjurk met een 8 meter lange sleep en een 12 meter lange sluier, die duidelijk niet gemaakt is om mee in een koets te zitten – gezien de vele kreukels – wordt de dan 20-jarige lady Diana Spencer door haar vader naar het altaar gebracht.

Enkele weken eerder heeft ze tegenover haar vriendinnen en haar zus Sarah nog haar twijfels uitgesproken. Is Charles wel echt verliefd? Is het koninklijke leven wel iets voor haar? Haar zus is er duidelijk over: ‘Het is nu te laat om er nog uit te stappen. Je hoofd staat al op de theedoeken.’ Ook Charles zou twijfels hebben gehad over het huwelijk, maar het is simpelweg te laat om alles af te zeggen. Bovendien voelt de dan 32-jarige prins de nodige druk om een vrouw te vinden en te zorgen voor een troonopvolger.

Een jaar nadat het stel verliefd wordt, geven Charles en Diana elkaar al het jawoord, in 1981. Slechts dertien keer hebben ze elkaar ontmoet als de prins haar ten huwelijk vraagt. ‘Bent u verliefd?’, vraagt een journalist tijdens de bekendmaking van de verloving aan het paar. ‘Maar natuurlijk’, lacht Diana verlegen. ‘Wat verliefd zijn dan ook mag betekenen’, is het opmerkelijke antwoord van Charles.

Anders is dat bij hun zoon William. Hij gaat pas na een relatie van zo’n zeven jaar op zijn knie. In de media krijgt Catherine de bijnaam Waity Katy, omdat ze al die jaren geduldig blijft wachten op de grote vraag. De pers lijkt het echter erger te vinden dan Catherine zelf. ‘Het kan me niet schelen’, is haar simpele antwoord als iemand haar vraagt wat ze ervan vindt om zo lang te moeten wachten op die felbegeerde verlovingsring.

Gedeelde interesses

In tegenstelling tot Diana krijgt Catherine de tijd en de ruimte om te wennen aan haar nieuwe bestaan. Voorafgaand aan haar huwelijk met prins William worden haar de fijne kneepjes van het vak bijgebracht en wordt ze goed begeleid in haar proces van burgermeisje naar toekomstig koningin. Mede dankzij deze ‘vooropleiding’ staat er op 16 november 2010, bij de aankondiging van de verloving, een zelfverzekerde jonge vrouw die zeker is van haar beslissing om te trouwen met haar prins. ‘Het is zenuwslopend spannend, omdat het allemaal nieuw voor me is, maar ik zie er naar uit’, aldus een stralende Catherine.

Diana wordt ten tijde van haar verloving nauwelijks begeleid, als lid van de aristocratie wordt ze geacht het allemaal te weten. Naar eigen zeggen wordt de jonge prinses door het Hof aan haar lot overgelaten en moet ze zelf uitzoeken wat er van haar verwacht wordt. Hoewel vaak vooral de slechte tijden in het huwelijk van Charles en Diana worden belicht, kent het prinselijk paar in de beginjaren ook gelukkige momenten. Na de geboorte van prins William in 1982 is het stel zelfs ultiem gelukkig.

Maar hun geluk duurt niet lang, al snel wordt duidelijk dat er te veel onderlinge verschillen zijn. In tegenstelling tot Catherine en William staan Charles en Diana allebei totaal anders in het leven. Charles wordt graag intellectueel geprikkeld en is geïnteresseerd in architectuur, milieu en filosofie, iets waar Diana niets van moet hebben. De prinses weigert zelfs ook maar één boek te lezen over deze onderwerpen. Zij wil urenlang met vriendinnen praten over modetrends, de nieuwste films en de laatste roddels uit hun vriendenkring. Dat vindt Charles op zijn beurt weer helemaal niets.

Waar William en Catherine, die elkaar op de universiteit leerden kennen toen ze beiden kunstgeschiedenis studeerden, interesses als zeilen en tennis delen, hebben de introverte Charles en de extraverte Diana nauwelijks raakvlakken. Naarmate de jaren verstrijken, wordt steeds duidelijker dat het geen goede match is. Later verklaart Diana dat het haar na de geboorte van prins Harry in 1984 duidelijk wordt dat het huwelijk niet meer te redden is. Slechts drie jaar na hun sprookjesdag lijkt de koek op te zijn. Beiden raken verwikkeld in buitenechtelijke affaires, maar blijven voor het volk en vaderland bij elkaar. Charles bivakkeert voornamelijk op Highgrove, terwijl Diana het grootste deel van haar tijd op Kensington Palace doorbrengt.

Monument van de liefde

De media speculeren in die tijd al regelmatig over het huwelijk en berekenen bijvoorbeeld dat het stel in ruim vijf weken nog geen zes uur met elkaar heeft doorgebracht. De prins en prinses worden steeds minder samen gezien en in 1992 volgt de inmiddels iconische foto van Diana bij de Taj Mahal in India. Zonder Charles poseert de prinses voor het monument van de liefde. De foto staat inmiddels symbool voor hoe eenzaam zij zich voelt in haar huwelijk. Tien maanden na het bezoek aan India wordt duidelijk dat Charles en Diana uit elkaar gaan. Vierentwintig jaar na Diana is de eer aan haar oudste zoon en schoondochter om het beroemde plaatje over te doen, maar dan samen. Op het bankje zit nu een gelukkig getrouwd stel.

Waar het huwelijk van Charles en Diana al binnen enkele jaren wankelt, lijkt dat van William en Catherine ruim negen jaar en drie kinderen later alleen maar sterker te zijn geworden. William heeft het slechte huwelijk van zijn ouders van dichtbij meegemaakt; Diana luchtte soms in tijden van stress haar hart bij haar oudste zoon. Wellicht dat door deze pijnlijke ervaringen in zijn jeugd William de tijd heeft genomen om de juiste beslissingen in zijn leven te nemen en ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt. Samen met Catherine is hij inmiddels een belangrijke en stabiele factor binnen de koninklijke familie.

Mede door de komst van prins George, prinses Charlotte en prins Louis is het gezin uitermate populair bij het Britse volk, maar de Hertog en Hertogin van Cambridge laten zich niet leiden door de verwachtingen van het publiek. Hun gezin en persoonlijk geluk staan op één en dat dat soms kritiek oplevert – omdat ze te weinig publieke werkzaamheden zouden hebben – nemen ze voor lief. ‘Ik zal in mijn leven nog vaak het onderwerp zijn van kritiek’, aldus prins William. ‘Ik negeer dat niet volledig, maar ik lig er ook niet wakker van.’ Het Britse koningshuis is duidelijk veranderd sinds de tijd van prinses Diana, haar erfenis is nog dagelijks te zien. The People’s Princess wist als geen ander contact te maken met het publiek, iets wat de overige familieleden nu ook beter afgaat. Bovendien heeft ze de nodige glamour aan de Britse monarchie toegevoegd, en daar heeft The Firm vandaag de dag nog altijd profijt van.


Meer Verenigd Koninkrijk