Vanuatuanen kapot van dood ‘god’ prins Philip

Vorsten

2021-04-11 17:56:17

De stam op het afgelegen Vanuatuaanse eiland Tanna die prins Philip als een godheid vereerde, heeft met groot verdriet gereageerd op zijn dood. Dat zegt een medewerker van het Vanuatu Cultural Center tegen The New York Post. Jean-Pascal Wahé reisde vier uur naar het gebied om de droevige boodschap over te brengen.

“De mensen waren erg verdrietig toen ze hoorden van het overlijden van deze geweldige man”, aldus Wahé. “Hij was heel belangrijk voor ons allemaal. Het is een groot verlies.”

De eilandbewoners geloofden dat de vrijdag overleden Philip een reïncarnatie was van een oude krijger die de archipel verliet om oorlog te voeren. Volgens de overlevering zou hij terugkeren met een machtige blanke vrouw. Philip paste perfect in dit plaatje na zijn huwelijk met koningin Elizabeth. De naar schatting zevenhonderd stamleden worden ook wel de Prins Philipbeweging genoemd. In hun huizen hangen verschillende portretten van de prins en ze onderhielden ook contact met hem nadat Philip en Elizabeth Vanuatu bezochten in 1974.

Charles

De beweging heeft voor maandag een dag van rouw afgekondigd. “Ze sturen berichten naar dorpen in de buurt zodat zoveel mogelijk mensen horen over de plannen”, vertelt Wahé. Hij schat dat er tussen de 100 en 500 mensen bijeenkomen om collectief te rouwen. Dat zal met veel ceremonieel gebeuren.

Wahé verwacht dat er ook gediscussieerd zal worden over de toekomst van de Prins Philipbeweging. Mogelijk zal prins Charles als Philips oudste zoon nu aanbeden worden.


Meer Verenigd Koninkrijk