William en Catherine schrappen bezoek dorp Belize vanwege protest

Vorsten

19-03-2022 09:42:03

William en Catherine hebben een van hun eerste officiële activiteiten gedurende hun bezoek aan het Caribisch gebied moeten annuleren. De Britse royals vliegen zaterdag naar Belize, het eerste land dat het stel bezoekt. Zij zouden zondag een duurzame cacaoboerderij bezoeken in het dorp Indian Creek (Belize), maar bewoners daarvan protesteerden vrijdag tegen het bezoek van het stel. Daarop maakte Kensington Palace bekend dat het dorpsbezoek is geschrapt.

In een video van het protest is te zien dat mensen boos met borden zwaaien, waarop teksten te zien zijn als “Prins William, verlaat ons land”. Het bezoek wordt door inwoners gezien als “kolonialisme”, zo is op borden te lezen. Bovendien zouden de dorpelingen verontwaardigd zijn dat de helikopter van William en Catherine op het plaatselijke voetbalveld zou landen, zonder dat daar toestemming voor is gegeven, meldt de krant Daily Mail.

Het protest komt voort uit een conflict over stukken grond die verloren zijn gegaan in het koloniale tijdperk. Het dorp is onder meer in conflict met Flora & Fauna International, een liefdadigheidsinstelling die ecosystemen beschermt en waar prins William beschermheer van is. Bewoners mogen een groot stuk grond niet gebruiken van de liefdadigheidsinstelling omdat dit “privéterrein” zou zijn.

De hertog en hertogin van Cambridge bezoeken in ongeveer een week tijd diverse Caribische landen, ter viering van het platina jubileum van koningin Elizabeth. Na Belize bezoeken zij nog Jamaica en de Bahama’s.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel