William in voetsporen Diana

Vorsten

16-04-2016 11:42:00

Prins William is zaterdag in de voetsporen van zijn moeder Diana, prinses van Wales getreden. Met zijn echtgenote Catherine poseerde de Britse prins op het marmeren bankje voor de Taj Mahal. Diana nam 24 jaar geleden plaats op hetzelfde bankje.

William liet voor vertrek naar India al weten uit te kijken naar zijn bezoek aan het wereldberoemde grafmonument. “De hertog van Cambridge acht zich gelukkig dat hij een plek kan bezoeken waar de herinnering aan zijn moeder levend wordt gehouden door zovelen die er komen”, stelde Kensington Palace vorige maand. De prins liet weten graag ‘nieuwe herinneringen’ te maken bij het monument van de liefde.

Diana poseerde in 1992 in haar eentje voor de Taj Mahal. Haar echtgenoot prins Charles liet het bezoek aan het monument schieten om de dag door te brengen met zakenlui. De foto van Diana in haar eentje werd symbool van het stukgelopen huwelijk van Charles en Diana. De marmeren zitplaats voor de Taj Mahal wordt sindsdien ook wel het Diana-bankje genoemd.

Steigers

Hoewel William en Kate samen poseerden voor het monument, kregen ook zij geen perfect plaatje. Drie van de vier minaretten rond het mausoleum staan momenteel in de steigers vanwege onderhoudswerkzaamheden. Een verzoek van de British High Commission in India, vergelijkbaar met de ambassade, om de steigers voor het bezoek van de hertog en hertogin weg te halen, werd afgewezen.

Met het bezoek aan de Taj Mahal sloten William en Kate hun reis naar India en Bhutan af. Het Britse paar arriveerde zondag in Mumbai. De afgelopen dagen ontmoetten William en Kate Bollywoodsterren, vierden ze alvast de negentigste verjaardag van Williams oma koningin Elizabeth en bezochten ze een natuurreservaat waar ze op safari gingen en olifantjes en neushoorntjes de fles gaven. Ook beoefenden ze aardig wat sporten, zo werd in India gecricket en probeerde het paar in Bhutan de nationale sport boogschieten.

Het bezoek aan India was de eerste overzeese reis die William en Kate aflegden sinds hun reis naar New York in december 2014. Het was voor de hertog en hertogin de eerste keer dat ze India bezochten. Williams vader prins Charles bracht al acht officiële bezoeken aan het land. Ook koningin Elizabeth reisde meermaals af naar India, in 1997 was ze er voor het laatst.

Meer Verenigd Koninkrijk