William moet op eieren lopen in China

Vorsten

03-03-2015 18:21:00

SJANGHAI – Veel lachen en zwaaien. Dat is de opdracht die prins William heeft gekregen voor een bezoek aan China. Met zijn aanwezigheid moet de hertog van Cambridge veel plooien gladstrijken in de relatie tussen de Volksrepubliek en het Verenigd Koninkrijk.

William heeft dan ook een virtueel lijstje meegekregen met onderwerpen die hij tijdens zijn zondag begonnen visite maar beter niet kan aansnijden. Bovenaan het lijstje staat zijn vader prins Charles, die herhaaldelijk blijk heeft gegeven van zijn afkeer van het Chinese bewind. “Een stelletje wassen beelden”, zo omschreef hij de Chinese leiders in een brief aan vrienden.

Charles is goed bevriend met de dalai lama, de Tibetaanse leider die op de regering in Peking werkt als een rode lap op een stier. William sprak in Peking op audiëntie bij president Xi Jinping dan ook vooral over zijn grootmoeder koningin Elizabeth, van wie hij de officiële uitnodiging bij zich had voor een Chinees staatsbezoek later dit jaar. Of Charles dan verstek laat gaan, zoals bij eerdere staatsbezoeken, werd niet besproken.

William die inmiddels in Sjanghai is aangekomen – waar hij maandagavond de Chinese première bijwoonde van de film Paddington, naar het beroemde Britse beertje – moet ook zwijgen over Hong Kong. Dat ligt te gevoelig bij de Chinese autoriteiten, die van Britse bemoeienis met de oud-kolonie niets willen weten. Maar de prins mag wel praten over zijn lievelingsonderwerp: de bestrijding van stroperij en de jacht op olifanten en hun kostbare ivoor. China heeft zelfs vlak voor zijn bezoek een moratorium ingesteld op de invoer van ivoor. William bezoekt een olifantenopvangplek in de provincie Yunnan.


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft