Zeldzaam portret van Anne Boleyn gevonden

Vorsten

16-02-2015 12:26:00

LONDEN – Ze is een van de bekendste koninginnen uit de Engelse geschiedenis, vooral omdat haar echtgenoot haar liet onthoofden. Toch zijn er vrijwel geen portretten uit haar tijd bekend van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Hendrik VIII. Met hulp van gezichtsherkenningstechnologie is nu mogelijk toch een schilderij opgedoken.

Hendrik VIII sloot zijn vrouw in 1536 op in de Tower of London en liet haar daarna onthoofden. Hierna wilde Hendrik VIII zijn vermeend overspelige echtgenote uit de geschiedenis wissen en liet alle portretten vernietigen. Slechts een portretje op een loden medaille bleef over. Onderzoekers in de Amerikaanse staat Californië gebruikten die afbeelding om een reeks zestiende-eeuwse portretten te onderzoeken op gelijkenissen. Een geschilderde vrouw bleek dezelfde wenkbrauwen, neuswijdte en andere anatomische kenmerken te hebben, meldt The Guardian maandag.

De onderzoekers vonden ook het mogelijk oudste portret van de astronoom Galileo Galilei. Ze zochten ook nog naar afbeeldingen van de Italiaanse schilders Caravaggio en Andrea Mantegna en de Engelse schrijver William Shakespeare, maar daar doken geen nieuwe vondsten op,


Meer Verenigd Koninkrijk

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord