Ex-koning Nepal in ziekenhuis na hartaanval

Vorsten

2014-09-21 11:51:00

KATHMANDU – Tientallen Nepalezen houden een wake voor het Norvic-ziekenhuis in Kathmandu waar koning Gyanendra verblijft nadat hij zaterdagavond een hartaanval heeft gehad. Volgens een mededeling van de doktoren is de gezondheidstoestand van de in 2008 afgezette koning stabiel.

Koning Gyanendra werd met spoed opgenomen. De doktoren constateerden dat zijn linkerslagader volledig was geblokkeerd. “We hebben die obstructie weggenomen”, liet ziekenhuisdirecteur Bharat Rawat weten aan de media. Hij verwacht een snel en spoedig herstel van de ex-monarch.

Gyanendra (67) kwam in 2001 op de troon nadat zijn neef, kroonprins Dipendra, een groot deel van de koninklijke familie had doodgeschoten, inclusief de koning en koningin. De nieuwe koning miste het gezag van zijn vermoorde broer en dacht het politiek instabiele land rust te kunnen geven door in 2005 zelf alle macht te grijpen. Het bleek een miskleun en in 2008 werd Nepal een republiek.

Gyanendra moest het paleis verlaten en woont tegenwoordig teruggetrokken aan de rand van Kathmandu. Omdat de politieke situatie sinds de afschaffing van de monarchie niet veel is verbeterd, heeft hij nog veel aanhangers.


Meer Vorstenhuizen