Expositie Willem II ook succes in Luxemburg

Vorsten

2014-10-13 17:30:00

LUXEMBURG – De tentoonstelling van de voormalige kunstverzameling van koning Willem II en zijn vrouw koningin Anna Paulowna, die in het Dordrechts Museum een groot succes was, heeft ook in Luxemburg veel publiek getrokken. De expositie in Villa Vauban sloot dit weekeinde na twee maanden de deuren. Groothertog Henri kwam vrijdag nog snel even kijken.

Koning Willem II, die van 1840 tot 1849 regeerde, was ook groothertog van Luxemburg. Eén van de belangrijkste pleinen van Luxemburg-stad, de Place Guillaume II, is naar hem vernoemd. Daar bevindt zich ook een ruiterstandbeeld van de koning-groothertog, waarvan in Den Haag op het Buitenhof een kopie staat. Het was dan ook logisch om de tentoonstelling ‘Willem II – Kunstkoning’ een vervolg te geven in Luxemburg.

Daar werd de expositie breder getrokken: ‘Een koninklijke passie voor kunst, Willem II der Nederlanden en Anna Paulowna’. Aandacht was er ook voor voorwerpen die de koningin had meegebracht uit Rusland, waar Anna Paulowna vandaan kwam. Zij was de dochter van tsaar Paul I en de zus van de tsaren Alexander I en Nicolaas I. Voordat de expositie naar Dordrecht en Luxemburg kwam, was deze te zien in haar geboorteplaats Sint-Petersburg.

Er is nog een connectie met Rusland. Willem II was een uitstekend verzamelaar en een groot kunstkenner, maar met geld kon hij minder goed omgaan. Hij had schulden, onder meer bij zijn zwager tsaar Nicolaas. De kunstcollectie gold als onderpand. Na Willems vroege dood werd de verzameling verkocht om de schulden af te betalen. Een groot deel van de kunstschat kwam in Rusland terecht, een klein deel in Luxemburg.


Meer Vorstenhuizen