Feestelijke koninkrijksviering in Maastricht

Vorsten

30-08-2014 13:59:00

MAASTRICHT – Op de Markt in Maastricht is zaterdagmiddag het feestprogramma begonnen in het kader van de viering van 200 jaar koninkrijk. Onder het motto ‘Hello World’ wordt voor het stadhuis van de Limburgse hoofdstad een ‘grenzeloos’ muziek-en modespektakel gehouden.

De festiviteiten worden bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, het Belgische koningspaar, de groothertog en groothertogin van Luxemburg en de Duitse bondspresident Joachim Gauck en zijn partner. Voorafgaand aan de show tekenden zij in het stadhuis het gastenboek van Maastricht en zwaaiden ze vanaf het balkon het publiek op de Markt toe.

Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité, dat de viering organiseert, refereerde in haar toespraak aan de gezamenlijke geschiedenis en de vele samenwerkingsverbanden tussen de vier landen die de ”basis voor vrede en veiligheid” legden.

Het gezelschap bezoekt momenteel een congres in het Vrijthof Theater, waar de rol van Nederland in Europa en de wereld ter sprake komt en waar de Duitse bondspresident een toespraak houdt.

Op de Markt protesteerde een handvol demonstranten tegen de monarchie tijdens het muziek- en dansspektakel.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord