Felipe begint weer met gesprekken

Vorsten

2016-01-27 16:49:00

MADRID – Koning Felipe is woensdag begonnen aan de tweede reeks gesprekken met de vertegenwoordigers van de politieke partijen over de vorming van een nieuwe regering. De eerste ronde, die afgelopen vrijdag werd afgesloten met een ontmoeting met premier Mariano Rajoy – leider van de grootste parlementaire groepering, de Volkspartij – leverde geen resultaat op.

In feite hebben de parlementsverkiezingen van afgelopen december een patstelling opgeleverd. Rajoy bleef de grootste, maar verloor zijn meerderheid. Oppositiepartij PSOE, de socialisten, werd tweede, maar heeft te veel partners nodig om aan een meerderheid te komen. Die potentiële partners, waaronder de ‘Burgers’ en het linkse ‘Wij kunnen’, hebben elk zo hun verlangens en zijn nog niet bereid gebleken over de brug te komen: noch voor Rajoy, noch voor de PSOE.

Koning Felipe hoort weer alle partijen, op de Baskische en Catalaanse links-nationalisten na die niet bij hem op bezoek willen komen. Hij kent de standpunten en zo lang de partijen niet met elkaar onderhandelen is er voor de koning weinig eer te behalen, aldus Spaanse media. Vandaar ook dat er een rustig tempo wordt aangehouden, met drie partijen per dag en Rajoy volgende week dinsdag weer als laatste. Het paleis hoopt dat er in de tussentijd samenwerkingsakkoorden worden gesloten, zodat een nieuwe stembusgang niet nodig is.


Meer Vorstenhuizen