‘Felipe geknipt voor overname troon’

Vorsten

02-06-2014 10:18:00

MADRID – Prins Felipe lijkt geknipt voor de baan van koning. Peilingen gaven in januari dit jaar al aan dat de Spanjaarden graag een nieuwe koning wilden. Volgens onderzoek van Sigma Dos ziet twee derde van de bevolking het wel zitten met Felipe. Hij zou het prestige van de Spaanse monarchie kunnen herstellen.

Zijn vader Juan Carlos heeft zijn beste tijd wel gehad. Van de door Sigma Dos ondervraagde mensen zei 62 procent dat de koning beter kon aftreden. Een jaar eerder was dat nog 45 procent. Van de ondervraagden was maar 41 procent tevreden of zeer tevreden over de vorst.

Recente schandalen hebben de populariteit van het koningshuis behoorlijk beschadigd. Op het toppunt van de economische crisis waarbij alle Spanjaarden enorm de broekriem moesten aanhalen, brak de koning tijdens een luxueuze olifantenjacht zijn heup. Daarbij kwam ook nog eens aan het licht dat hij er een minnares op nahield met wie hij op safari zou zijn geweest. Ook het feit dat dochter Cristina en haar man Inaki Urdangarin onderwerp zijn van een strafrechtelijk onderzoek naar financiële malversaties, doet het koningshuis geen goed.

Felipe lijkt echter van onbesproken gedrag.

Meer Vorstenhuizen