Felipe volgt voorbeeld Willem-Alexander

Vorsten

2014-10-07 15:32:00

DEN HAAG – De Spaanse koning Felipe VI en zijn vrouw koningin Letizia zetten volgende week in Nederland hun deze zomer begonnen reeks kennismakingsbezoeken voort. Ze volgen daarbij het voorbeeld van koning Willem-Alexander en koningin Máxima die vorig jaar kort na de troonswisseling overal in Europa soortgelijke beleefdheidsbezoeken aflegden.

Willem-Alexander bedacht dat ontmoetingen met staatshoofd, regeringsleider en parlement het meest passend zijn. Zowel de Spaanse koning Felipe als de Belgische koning Filip die het afgelopen jaar ook nieuw op de troon kwam, heeft die formule overgenomen. Wel met hier en daar een aanpassing aan de eigen wensen.

Vorig jaar september meldden de Oranjes zich in Madrid, waar ze toen door Felipe en Letizia op het vliegveld werden opgehaald en door Felipe persoonlijk naar het paleis werden gereden voor de lunch met de toen regerende koning Juan Carlos en koningin Sofia.

Generatie

Felipe volgde in juni van dit jaar zijn vader koning Juan Carlos op die, toch nog verrassend, te kennen gaf dat het tijd werd de scepter over te dragen aan een nieuwe generatie. Zo moest Felipe proberen als koning, die symbool staat voor de eenheid van Spanje, het hoofd te bieden aan de steeds sterker wordende onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië. Felipe, die goed Catalaans spreekt, ging dan ook al snel naar dit deel van zijn koninkrijk, waar hij meer krediet heeft dan zijn vader.

De eerste ronde kennismakingsbezoeken brachten hem achtereenvolgens in het Vaticaan, Portugal, Marokko en Frankrijk. De tweede ronde voert behalve naar Den Haag, ook naar België, Luxemburg, Duitsland en Italië, zo liet het hof in Madrid eerder weten. Vorige maand was het koningspaar bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waar ze in de wandelgangen ook koningin Máxima ontmoetten.


Meer Vorstenhuizen