Filip spreekt overlevenden concentratiekamp

Vorsten

2014-09-29 08:08:00

WILLEBROEK – Koning Filip van België sprak zondag met overlevenden van het fort van Breendonk, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik was als concentratiekamp. De koning was aanwezig bij de zeventigste herdenking van de bevrijding van het fort in Willebroek.

Jaarlijks wordt de bevrijding van het kamp ten zuiden van Antwerpen herdacht met een bedevaart. Koning Filip nam volgens persbureau Belga ruim de tijd om met overlevenden te praten en schonk hun een gedenkmedaille. Naast vertegenwoordigers van de verschillende Belgische regeringen, kamers en lokale overheden waren ook de VS-ambassadeur Denise Bauer en de Duitse ambassadeur Eckart Cuntz erbij.

“We mogen nooit het verhaal van dit fort vergeten”, zei minister van Defensie Pieter De Crem. Hij verwees naar verschillende actuele conflicten en noemde onder meer de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne, waarbij ook Belgische slachtoffers te betreuren vielen.

“Nog steeds zijn er revoluties aan de gang waarvan we het resultaat onmogelijk kunnen inschatten. Ook dicht bij huis zijn Belgische burgers in Oekraïne het slachtoffer geworden van oorlogsgeweld toen hun toestel uit de lucht werd geschoten. We kunnen evenmin de ogen sluiten voor de gruweldaden die door de Islamitische Staat worden gepleegd en zoveel doen terugdenken aan de willekeur, de barbaarsheid en het onnoemelijke leed dat ook hier in Breendonk schering en inslag was.”


Meer Vorstenhuizen