Filip voert het woord bij nieuwjaarsontvangst

Vorsten

2014-01-29 09:04:00

Foto monarchiebe

Foto monarchiebe

BRUSSEL – Koning Filip weet woensdag alle ogen op zich gericht wanneer hij bij de traditionele nieuwjaarsontvangst voor hoge gezagsdragers en prominenten – de zogenoemde ‘gestelde lichamen’ – een toespraak houdt.

Het is na de kersttoespraak pas de tweede keer dat de koning sinds zijn beëdiging vorig jaar juli uitgebreid het woord voert. De koninklijke toespraak wordt overigens geschreven in samenspraak met de minister-president, die eveneens het woord voert. Een één-tweetje tussen hof en de Wetstraat, het regeringskwartier, klaagde de Gazet van Antwerpen nog in 2012.

“Gênant en storend”, aldus de krant. “De koning gooit met bloemetjes naar de premier en vice versa.” Koning Albert, die samen met koningin Paola verstek laat gaan bij de ontvangst, zorgde vorig jaar voor enige ophef door in zijn toespraak in te gaan op de commotie rond de regeling die zijn schoonzus Fabiola had getroffen voor het veiligstellen van haar erfenis. “Ik kan niet verzwijgen dat de familiale gebeurtenissen van begin deze maand mij bedroefd hebben en mij een les in bescheidenheid hebben gegeven”, aldus Albert.

Zoiets dit Filip niet. ‘Ik zie dit nieuwe jaar hoopvol tegemoet. Dankzij de verkiezingen in mei zal ons land zich opnieuw herbronnen. Daarnaast zal België de vruchten beginnen te plukken van de recente staatshervorming. Met de gestage terugkeer van de groei zal onze economie eens te meer welvaart en welzijn kunnen afleveren. Laten we daar samen het beste uit halen. Ik wens u allen een voorspoedig en geslaagd 2014,’ besloot de vorst. Voor de hele toespraak, klik hier.


Meer Vorstenhuizen