Franse koninllijke familie strijdt om erfenis

Vorsten

2014-09-23 11:06:00

PARIJS – Kastelen, schilderijen, maar ook het schetsboek van de destijds 7-jarige Zonnekoning zijn inzet van een bittere strijd binnen de Franse koninklijke familie. Regeren doet de familie d’Orléans al sinds 1848 niet meer, maar dat weerhoudt de prinsen en prinsessen er niet van elkaar de tent uit te vechten tot vermaak van de Franse media. ‘Ze hebben het ruziemaken in het bloed’, moet de Spaanse koningin Sofia eens hebben opgemerkt.

Het overlijden in 1999 van het toenmalige familiehoofd, de graaf van Parijs, bracht zijn 10 toen nog levende kinderen kort tot elkaar om het testament aan te vechten. ‘Ik laat jullie alleen haat en tranen na’, had graaf Henri weinig fijngevoelig tegen een van zijn dochters gezegd. Het was geen bluf. Hij had zijn fortuin geschonken aan een stichting en zijn nabestaanden bleven met lege handen achter.

Het duurde vervolgens tot vorig jaar alvorens er een uitspraak kwam van de rechter. Die besliste dat de schenking nietig was en dat het erfgoed de kinderen toebehoorde. De stichting moest de kostbare schilderijen, snuisterijen en documenten uit de opslag halen en de buit moest onder de nabestaanden worden verdeeld. Klein probleem: die nabestaanden zijn het onderling oneens over de verdeling.

Rechter

De stichting heeft inmiddels een gepeperde rekening gestuurd voor de specialistische opslag, maar de familie staat binnenkort weer voor de rechter, zo bericht Le Figaro dinsdag. Prins Jean d’Orléans, kleinzoon van de graaf van Parijs en zoon van diens opvolger, de nieuwe graaf van Parijs, zet de traditie van familievetes voort en vecht de beslissing van de rechter aan. Hij wil ook een stuk van de taart, of eigenlijk meer ervan.

Jean had namelijk al eens 300.000 euro gekregen, als een soort afkoopsom voor het geval zijn vader, ooms en tantes hun proces zouden winnen. Jean ging akkoord, tot hij doorkreeg hoe groot de erfenis werkelijk was. Volgens Le Figaro gaat de strijd opnieuw jaren duren.


Meer Vorstenhuizen