Franse president Hollande is ook co-prins

Vorsten

2014-01-20 09:45:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander heeft maandagmorgen de Franse president François Hollandse met gepast militair ceremonieel verwelkomd bij Paleis Noordeinde. Hollande is voor een eendaags officieel bezoek in Nederland.

De koning had Hollande ook kunnen begroeten als staatshoofd van het prinsdom Andorra, het piepkleine buurland van Frankrijk. De Franse president is namelijk automatisch ook co-prins van Andorra. De andere prins is de bisschop van Urgell in Catalonië.

Met de dagelijkse gang van zaken in de Pyreneeënstaat bemoeit Hollande zich niet, maar het is wel gebruik om zich minstens één keer tijdens zijn ambtsperiode daar te vertonen en de premier van Andorra bezoekt ook enkele malen het Elysée in Parijs om de co-prins bij te praten over de ontwikkelingen in het prinsdom.

Grondwet

Dat Andorra twee prinsen als staatshoofd heeft, is al in 1278 besloten. Toen was er nog geen sprake van een Franse president maar van de graaf van Foix. Diens rechten gingen later over op de Franse koningen en na de afschaffing van de monarchie op de presidenten. Tot 1993 hadden die ook echt wat te zeggen in Andorra, maar toen het land een echte grondwet kreeg, kon het bestuur geheel in eigen handen overgaan.

Andorra had tot dit jaar geen eigen geld, maar heeft het recht gekregen eigen euro’s in omloop te brengen. Dat recht hebben ministaatjes als Monaco, San Marino en Vaticaanstad ook. De co-prinsen staan niet op de euro’s afgebeeld.














Meer Vorstenhuizen