Frederik en Mary toegezongen op Groenland

Vorsten

02-08-2014 19:00:00

ALLUITSUP PAA – Het Deense koninklijk jacht Dannebrog is zaterdag aangemeerd in de piepkleine Groenlandse plaats Alluitsup Paa op de tweede dag van het officieel bezoek dat kroonprins Frederik en kroonprinses Mary met hun 4 kinderen brengen aan dit autonome deel van het koninkrijk Denemarken. Bij aankomst op de kade werd het koninklijk gezelschap toegezongen door het koor van het 300 inwoners tellende vissersdorp.

Frederik en Mary reizen met hun kroost een week lang langs de zuid- en westkust van Groenland en gebruiken daarbij het sinds 1932 in de vaart zijnde koningsschip Dannebrog als hotel en vervoermiddel. Dat moet ook wel, want de meeste plaatsen zijn alleen over het water of door de lucht te bereiken. De Dannebrog wordt bij de tocht vergezeld door een schip van de Deense marine.

In Alluitsup Paa bracht het kroonprinselijk paar een bezoek aan de nieuwe kerk. Op Oudejaarsavond 2007 brandde het vorige, in 1926 gebouwde, godshuis af en sinds kort heeft het dorp weer een nieuwe kerkelijke ontmoetingsplaats. Op het programma voor het 3 uur durende verblijf stonden verder een rondleiding door de plaatselijke crèche Muku, een gesprek bij koffie en koek met een aantal inwoners en een wandeling door het dorpscentrum.

Aan boord van de Dannebrog gaat het gezelschap zaterdagmiddag naar Nanortalik, op 4 uur varen van Alluitsup Paa. Ook daar blijven Frederik en Mary 3 uur. Nanortalik, waar het zaterdag 5 graden Celsius is, telt iets meer inwoners (1400) en is één van de oudste bewoonde plaatsen van Groenland. De Inuit naam betekent ‘plaats waar de ijsberen komen’.

Meer Vorstenhuizen