Graaf van Parijs boos op president

Vorsten

2014-07-18 13:30:00

PARIJS – De Franse president François Hollande heeft vrijdag een veeg uit de pan gekregen van de graaf van Parijs, de Franse troonpretendent namens het huis Orléans. Volgens graaf Henri (81) deed Hollande er verkeerd aan door tijdens zijn officiële bezoek aan Ivoorkust een deel van de miljardenschuld van dat West-Afrikaanse land – een voormalige Franse kolonie – kwijt te schelden.

“Schuld van Ivoorkust geannuleerd. Ik had er de voorkeur aangegeven als de schuld van de Franse landbouwers was geannuleerd. Veel nuttiger voor ons land”, aldus de nogal reactionaire graaf via Twitter. Henri is één van de troonpretendenten die Frankrijk kent. Dat er meerdere zijn, komt door de verschillende koningshuizen die er tot de 19e eeuw hebben geregeerd, waarbij ook de familie van Napoleon Bonaparte wordt meegerekend.

Ivoorkust hoopte dat een miljard euro van de buitenlandse schuld zou worden kwijtgescholden, nadat ook in voorgaande jaren al miljarden euro’s waren afgeschreven. President Hollande bezoekt deze week drie Afrikaanse landen en is vrijdag vanuit Ivoorkust aangekomen in Niger en gaat zaterdag naar Tsjaad.


Meer Vorstenhuizen