LUXEMBURG – Groothertog Jean (93) moet wellicht gehoord worden door de rechtbank in het nu al jaren slepende ‘Bommenleeër’-proces in Luxemburg. Hij moet komen vertellen of hij zijn zoon prins Jean diens troonsopvolgingsrechten heeft ontnomen of dat Jean zelf zijn rechten heeft opgegeven. Of het bejaarde oud-staatshoofd inderdaad, zoals één van de advocaten in het proces, moet komen getuigen, is aan de rechtbank.
Met de ‘bommenlegger’ wordt een nog altijd onbekende groep aangeduid die in 1985 en 1986 in het groothertogdom zo’n 18 bomaanslagen heeft gepleegd. Het zou gaan om minstens 4 mensen, dus ‘bommenleggers’ zou een betere benaming zijn. Jarenlang was er van de daders geen spoor. Pas 20 jaar later voerde RTL een anonieme getuige op, die tegen premier Jean-Claude Juncker de naam wilde vertellen van iemand die hij vlak voor een aanslag had gezien. Dat was prins Jean, die daarmee met de affaire in verband werd gebracht.
Prins Jean werd toen verhoord en stond vrijwillig DNA af om te vergelijken met sporen die daders bij de aanslagen hadden achtergelaten. Voor de meeste data van de aanslagen had hij een sluitend alibi en de politie stelde na verder onderzoek vast dat de prins niet bij de aanslagen was betrokken. Jean zou wel een reden hebben gehad. Hij was in 1986 zijn rechten en titel kwijtgeraakt. Om zakelijke redenen zei het hof destijds, daarmee verhullend dat de prins net buitenechtelijk vader was geworden.
Terreur
In 2007 kwamen twee verdachten in beeld, twee voormalige leden van het elitekorps van de Luxemburgse gendarmerie. De aanslagen zouden zijn gepleegd om bezuinigingen op de politie ongedaan te maken. De terreur moest aantonen dat de politie juist extra middelen nodig had. Het proces tegen de twee is vorig jaar begonnen en loopt nog steeds. Naast prins Jean is inmiddels ook zijn jongere broer prins Guillaume genoemd. Beiden hebben alle medewerking toegezegd en zijn ook al in de rechtbank verschenen. Het is de verdediging van de twee verdachten die nu ook groothertog Jean wil horen.
De affaire houdt het groothertogdom al heel lang bezig, op alle niveau’s – van groothertogelijk paleis tot geheime diensten en regering, met vermeende inmenging van de Britse geheime dienst en de CIA.