Hannover en Britten herdenken begin dynastie

Vorsten

20-02-2014 20:34:00

HANNOVER – In Hannover en Groot-Britannië wordt dit jaar royaal stilgestaan bij het feit dat precies 300 jaar geleden keurvorst Georg van het vorstendom als George I ook op de troon kwam van het Verenigd Koninkrijk. Hij volgde koningin Anne op, die geen levende kinderen had. George was weliswaar 52e op de lijst van troonopvolging, maar hij was het eerste protestantse familielid van Anne.

De Duitse stad heeft een hele trits evenementen georganiseerd in wat wordt gepresenteerd als het ‘Britse jaar’. Tentoonstellingen, een heuse opera, een tuinfestival, een nagespeelde kroning, vuurwerk en concerten staan op het uitgebreide programma. Ook Slot Mariënburg, de residentie van prins Ernst August van Hannover, doet mee met een tenstoonstelling over ‘de weg naar de kroon’.

Buckingham Palace doet een duit in het zakje. In de Queen’s Gallery, het naast het paleis gelegen museum, is vanaf 11 april een expositie te zien over de ‘eerste Georgen, kunst en monarchie 1714-1760’. De koningen uit het huis Hannover waren kunstliefhebbers en in hun tijd was Groot-Brittannië een liberale en welvarende staat, waarin de kunsten ook tot bloei kwamen.

Troonsbestijging

Het was echter niet alleen rozegeur en maneschijn, zo laat de tentoonstelling aan de hand van documenten ook zien. Binnen de koninklijke familie die over 2 verschillende landen regeerde, woeden veel vetes, en vaders en zoons maakten elkaar op alle mogelijke manieren het leven zuur. Hannover kreeg pas weer een eigen vorst bij de troonsbestijging in Engeland van koningin Victoria, de laatste van het Huis Hannover. Vrouwen kwamen alleen in aanmerking voor de troon als er geen mannelijke kandidaat was en die was er wel in de persoon van Victoria’s oom. Na koningin Victoria ging de dynastie verder onder de naam Saksen-Coburg-Gotha, de naam van haar echtgenoot prins Albert.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog veranderde koning George V de naam in Windsor, om elke associatie met vijand Duitsland te voorkomen. In 1918 kwam er een einde aan de monarchie in Hannover, maar het vorstenhuis bestaat nog wel.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel