Harry beleeft gouden momenten

Vorsten

2014-09-11 12:24:00

LONDEN – Prins Harry beleeft aan de vooravond van zijn 30e verjaardag volgende week maandag de mooiste ogenblikken uit zijn prinselijk leven. Hij is de gangmaker achter de woensdag begonnen Invictus Games, wedstrijden voor tijdens de dienst gewond geraakte militairen.

Uit 14 landen doen 400 sporters mee, en Harry duikt overal op. Hij is bij recepties, trainingen, wedstrijden, medaille-uitreikingen, reclamefilmpjes en gaat onvermoeibaar en lachend op de foto met deelnemers uit Canada, Australië, Duitsland en Nederland. Die foto’s vinden hun weg weer naar de sociale media, die Harry voor deze ene keer niet vervloekt. Hij wil van de Invictus Games een succes maken, en voorlopig lijkt hij in die opzet te slagen.

Harry kreeg het idee voor de spelen bij een bezoek aan Amerika, waar hij de zogenoemde ‘Warrior Games’ bijwoonde. Hij lanceerde zijn plan in eigen land en profiteerde maximaal van zijn bekendheid, afkomst en stoere uitstraling. Hij was tenslotte 2 maal uitgezonden naar Afghanistan. De prins kreeg steun van Defensie; zelfs het stuntteam van de Red Arrows nam woensdag deel aan de openingsceremonie in het Olympisch Park van Londen. En toen Defensie overstag was, volgde het bedrijfsleven al snel en ook de koninklijke familie schaarde zich achter het initiatief. Bij de openingsceremonie waren vader Charles, hertogin Camilla en broer William aanwezig, terwijl prinses Beatrice en Zara Phillips eerder al hun steun uitspraken.

Vergeten is Harry de naakte biljarter of de prins die zich in een nazi-uniform stak voor een feestje. Hij is nu een weldoener, een tikkeltje ondeugend misschien, maar dat is onder militairen niet erg, en de man die de spelen toch maar mooi vanuit het niets opbouwde. Dat hij door de komst van het tweede kind van William en Kate straks opschuift in de lijn van troonopvolging was ‘geweldig’, zo zei hij eerder deze week, en dat hij op 15 september op zijn verjaardag de beschikking krijgt over zijn deel in de erfenis van zijn moeder, is niet slecht voor zijn bankrekening.


Meer Vorstenhuizen