Henri herdenkt begin Eerste Wereldoorlog

Vorsten

02-08-2014 13:53:00

LUXEMBURG – Groothertog Henri van Luxemburg woont zaterdagmiddag op het Grondwetplein in de hoofdstad de herdenking bij van het begin van de Eerste Wereldoorlog, precies 100 jaar geleden.

De plechtigheid vindt plaats bij het ‘Gëlle Fra’- monument, de obelisk met het ‘gouden’ standbeeld van een vrouw met lauwerkrans dat herinnert aan de in beide wereldoorlogen gesneuvelde Luxemburgers. Ook premier Xavier Bettel is bij de herdenking, zo liet het Luxemburgse hof weten.

Duitse troepen trokken op 2 augustus 1914 het officieel neutrale groothertogdom binnen om de voor het transport van troepen en materieel cruciale spoorverbinding met Frankrijk veilig te stellen. De kortste weg van Duitsland naar Frankrijk liep via Luxemburg, dat zelf relatief met rust werd gelaten.

Smet

De jeugdige groothertogin Marie Adelheid (20) probeerde de invasietroepen tegen de houden door haar auto dwars op de weg te plaatsen. Ze berichtte de Duitse keizer Wilhelm II ”dat de schending van de Luxemburgse neutraliteit voor altijd een smet zou werpen op de eer van zijn Rijk.”

De groothertogin probeerde tijdens de oorlog te balanceren tussen de bezetter en de geallieerden, een act die ze in de ogen van veel Luxemburgers niet goed volbracht. In 1919 werd ze gedwongen tot aftreden.

Meer Vorstenhuizen