Herdenkingsdienst voor Servische koningin

Vorsten

2014-01-30 14:56:00

OPLENAC – In de grafkerk van het Servische koningshuis in Oplenac is donderdag een herdenkingsdienst gehouden voor koningin Aleksandra die op 30 januari 1993 in Engeland in ballingschap overleed.

Een lid van de Servische kroonraad legde na de dienst een krans bij het graf van de koningin namens haar zoon kroonprins Aleksandar en diens vrouw kroonprinses Katherine. Dat heeft het secretariaat van de kroonprins bekendgemaakt.

Het was voor het eerst dat de herdenkingsplechtigheid in Oplenac kon worden gehouden. De kist met de stoffelijke overblijfselen van de koningin zijn vorig jaar pas naar Servië overgebracht. Daar werd de van oorsprong Griekse Aleksandra, die eerder begraven was in Griekenland, herbegraven samen met haar man koning Petar II en schoonmoeder koningin Maria.

Kroonprins Aleksandar heeft zich meer dan 10 jaar ingezet om zijn in het buitenland gestorven en begraven familieleden een staatsbegrafenis te geven in Servië, als opvolgerstaat van het koninkrijk Joegoslavië waarvan zijn vader de laatste koning was. Zijn ouders trouwden tijdens de Tweede Wereldoorlog in ballingschap in Engeland. Koningin Aleksandra heeft in die hoedanigheid Joegoslavië nooit betreden.


Meer Vorstenhuizen