Adviescommissie buigt zich over toekomst Japans keizershuis

Vorsten

2021-03-17 15:29:21

Japan stelt volgende week een adviescommissie in die zich moet buigen over de toekomst van de keizerlijke familie. Dat heeft een woordvoerder van de regering bevestigd aan Japanse media.

De zeskoppige commissie moet met aanbevelingen komen om de keizerlijke troonopvolging zeker te stellen, gezien het geringe aantal mannen in de familie. Nu is het nog zo dat alleen mannelijke nakomelingen van een keizer op de troon kunnen komen en vrouwen het lidmaatschap van het keizershuis verliezen als ze eenmaal getrouwd zijn.

Na keizer Naruhito (61) en kroonprins Fumihito (55) is slechts één jongen geboren, de nu 14-jarige prins Hisahito, zoon van Fumihito. De toekomst van de monarchie hangt geheel af van Hisahito.

Een meerderheid van de bevolking is voor het aanpassen van het systeem. De opvolgingsregels zouden gemoderniseerd kunnen worden door ook vrouwen op de troon te laten komen, zoals de meeste Japanners willen. Verbreding van de basis kan door de regel te wijzigen dat vrouwen bij hun huwelijk automatisch hun lidmaatschap van het keizershuis verliezen.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek