Chinees staatsbezoek aan Japanse keizer raakt uit zicht

Vorsten

14-06-2020 13:24:27

Het ziet er niet naar uit dat de Japanse keizer Naruhito dit jaar nog staatsbezoek krijgt van de Chinese president Xi Jinping. Die zou oorspronkelijk in april naar Tokio zijn gereisd, maar vanwege de coronacrisis werd de visite dit voorjaar al in een vroeg stadium uitgesteld. Er zou gezamenlijk naar een nieuwe datum worden gezocht, maar daar lijkt het voorlopig niet van te komen.

In Japan is de weerstand tegen een staatsbezoek van Xi Jinping gegroeid door het Chinese optreden in Hong Kong, waar de centrale regering een steviger greep op de macht wil krijgen. Ook verschil van inzicht over Tibet, de Oeigoeren en de onbewoonde Senkaku-eilanden in de Oost-Chinese zee (door China Diaoyu-eilanden genoemd) roepen de vraag op waarom Xi nog uitgenodigd zou moeten worden, aldus de Japanse senator Hiroshi Yamanda afgelopen week in het parlement. Minister van Buitenlandse Zaken Toshimitsu Motegi zei de bezwaren te begrijpen.

Naast politieke problemen zijn er agenda problemen omdat niet alleen het staatsbezoek is verschoven maar ook al tal van internationale bijeenkomsten, zoals de G7. Dat maakt het moeilijk om een geschikt tijdstip te vinden, waarbij niet de beschikbaarheid van de keizer leidend is maar die van premier Shinzo Abe en uiteraard de Chinese president.

Lange baan

Bij een verschuiving naar 2021 zijn er weer andere obstakels, zoals het einde van Abe’s leiderschap van de Liberaal-Democratische Partij in september van dat jaar. Voor China heeft het weinig zin om met een vleugellamme premier zaken te doen, zo stelde de Japanse krant Asahi Shimbun vast. Het staatsbezoek kon daarom wel eens op de lange baan worden geschoven, zonder een nieuwe richtdatum.

De Japanse keizer zag dit jaar ook een tweede staatsbezoek worden uitgesteld. Het was de bedoeling dat hij samen met keizerin Masako in mei een visite zou brengen aan koningin Elizabeth. Ook dat staatsbezoek werd vanwege de coronacrisis uitgesteld zonder dat een nieuwe datum bekend is gemaakt.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.