Geen bezoek voor jarige keizerin-emerita Michiko

Vorsten

20-10-2020 12:45:19

De Japanse keizerin-emerita Michiko viert dinsdag haar 86e verjaardag in alle stilte. Vanwege de coronamaatregelen blijven haar kinderen en kleinkinderen weg en komt het gebruikelijke familiediner te vervallen. Wel heeft de keizerin eerder deze maand met haar man, keizer-emeritus Akihito, in de tuin van hun tijdelijke residentie geposeerd voor de traditionele verjaardagsfoto’s en bijbehorende filmpje.

Michiko, in 1959 het eerste burgermeisje dat introuwde in de keizerlijke familie, heeft sinds mei dagelijks aan het einde van de dag koorts, zo liet het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding weten. Die koorts is tegen de ochtend weer verdwenen, om dan ’s middags weer terug te keren. Een verklaring voor dit ongemak werd niet gegeven. Ook heeft Michiko last van stijve vingers aan haar linkerhand, hetgeen wordt toegeschreven aan het bijeffect van de hormoonbehandeling die ze kreeg na haar operatie voor borstkanker.

De keizerin vult haar dagen met het zorgen voor haar man. “Ik ben er voor hem”, aldus Michiko. Het vorig jaar met pensioen gegane keizerspaar leeft in vrijwel volledige isolatie in de Takanawa-residentie, waar ze in afwachting zijn van een nieuwe verhuizing naar de nu nog door keizer Naruhito bewoonde Akasaka-residentie. Die moet overigens nog wel aan het gebruik door een hoogbejaard paar worden aangepast. De verhuizing, die al werd opgeschort door de coronacrisis, kan dus nog wel even op zich laten wachten.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord