Geen nieuwjaarszwaaimoment met keizer

Vorsten

28-11-2020 13:14:12

De Japanse keizer Naruhito en zijn familie zullen begin januari niet op het paleisbalkon verschijnen om de nieuwjaarswensen van het publiek in ontvangst te nemen. De recente flinke stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding doen besluiten het evenement af te gelasten. Het is voor het eerst sinds 1990 dat dit gebeurt. Destijds was het kort daarvoor overlijden van keizer Hirohito de reden.

Het paleis was bang voor de grote toeloop van publiek voor de traditionele nieuwjaarsgroet en toespraak van de keizer. Dit jaar kwamen maar liefst 68.000 belangstellenden naar het paleis, waar Naruhito verschillende keren volgens een van tevoren opgesteld strak schema achter het glas van het balkon verscheen. In de tussentijd was het met Japanse vlaggetjes zwaaiende publiek dan gewisseld, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de keizerlijke familie te zien.

Het publiek staat op het plein voor het paleis normaal gesproken dicht opeen gepakt, hetgeen in coronatijd niet gewenst is, zo liet het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding weten aan Japanse media. In februari werd om dezelfde reden een soortgelijk evenement ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Naruhito ook geschrapt. Het keizerspaar heeft het afgelopen jaar ook geen reizen buiten de hoofdstad gemaakt, en heeft min of meer huisarrest gehad in hun residentie buiten het Keizerlijk Paleis-terrein.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.