Gepensioneerd keizerspaar bij ‘zwaaimoment’ nieuwjaar

Vorsten

27-12-2019 17:33:56

Het gepensioneerde keizerspaar van Japan neemt op 2 januari deel aan de traditionele ‘balkonscene’ bij het Keizerlijk Paleis om de beste wensen voor het nieuwe jaar in ontvangst te nemen van de Japanse bevolking. Dat heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding vrijdag bekendgemaakt.

Het wordt de eerste keer sinds de troonswisseling op 30 april dat keizer-emeritus Akihito en keizerin-emerita Michiko in het openbaar samen verschijnen met het nieuwe keizerspaar. Zij nemen op het balkon – eigenlijk de veranda van de Showahal van het paleiscomplex – plaats naast keizer Naruhito en keizerin Masako. Aan de andere kant van het nieuwe keizerspaar komt de nieuwe kroonprins Fumihito met een deel van zijn gezin.

De keizerlijke familie verschijnt op 2 januari maar liefst vijf keer aan het publiek, dat in een strak geleide operatie bij toerbeurten toegang krijgt tot het paleisterrein. Keizer Naruhito houdt bij het eerste ‘zwaaimoment’ om 10.10 uur ook een korte toespraak. Het gepensioneerde keizerspaar neemt deel aan de eerste drie zwaaimomenten.

Meer Japan