Japan kijkt naar nieuwe datum voor installatie kroonprins

Vorsten

29-09-2020 12:23:44

De Japanse regering overweegt de officiële installatieceremonie van prins Akishino (54) als nieuwe kroonprins in het najaar te houden. De plechtigheden – Rikkoshi no Rei geheten – zouden oorspronkelijk op 19 april zijn gehouden. Vanwege de corona-uitbraak en de voor Tokio afgekondigde noodtoestand, werd toen besloten tot uitstel.

De ceremonie bestaat uit twee onderdelen. Allereerst is er de Rikkoshi Senmei no Gi, waarbij de broer van keizer Naruhito officieel wordt uitgeroepen tot de nieuwe kroonprins, en daarna is er de Choken no Gi, waarbij de kroonprins een audiëntie heeft met de keizer en keizerin. Er hoort ook nog een feestelijk banket bij, maar of dat kan worden gehouden zal afhangen van de situatie met het coronavirus in Japan.

Een datum is nog niet vastgesteld maar gedacht wordt aan het midden van november. De regering kijkt nog naar het aantal besmettingen na een vierdaagse vakantie van de Japanners. Als de cijfers laag blijven dan kan een beslissing worden genomen, zo meldde dinsdag de Japan Times. Er is minstens een maand nodig om alles voor te bereiden.

Te smalle basis

Na de inhuldiging van de kroonprins kan ook worden begonnen met de gesprekken over het toekomstbestendig maken van het keizershuis. Dat telt op dit moment namelijk maar drie troongerechtigde leden: Akishino (54), diens zoontje prins Hisahito (14) en prins Hitachi (84), een jongere broer van de vorig jaar afgetreden keizer Akihito.

Dat is een te smalle basis om het voortbestaan te verzekeren maar de meningen verschillen over welke wijzigingen – zoals het toestaan van een regerende keizerin, vrouwen zijn er in overvloed in het keizershuis – kunnen worden doorgevoerd.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord