Japans keizerspaar voor het eerst digitaal op bezoek

Vorsten

19-11-2020 15:30:49

Keizer Naruhito en keizerin Masako hebben een digitaal werkbezoek gebracht aan het coronacentrum van het Japanse Rode Kruis Medisch Centrum, en onlinegesprekken gevoerd met medische staf van verschillende Rode Kruis-ziekenhuizen in het land. Dat heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding donderdag bekendgemaakt.

Aan het digitale werkbezoek ging een ontvangst in de keizerlijke Akasaka-residentie vooraf, waar het keizerspaar een gesprek had met onder meer de voorzitter van het Japanse Rode Kruis. Naruhito en Masako maken zich zorgen over de situatie in de ziekenhuizen nu het aantal coronabesmettingen in Japan weer toeneemt. De gesprekken waren ook bedoeld om personeel aan te moedigen en keizerlijke waardering te tonen.

De keizer vroeg wat het moeilijkste deel van het werk was en hoeveel personeel met coronapatiënten omging. Masako wilde weten welke zorgen het medisch personeel zelf had, en hoe het stond met de beschikbaarheid van medische apparatuur en mondkapjes.

Het was de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat het keizerspaar op deze manier een werkbezoek bracht en zich op afstand op de hoogte stelde van ontwikkelingen in Japan. Tot nu toe waren hun contacten beperkt gebleven tot briefings in de keizerlijke residentie. Fysieke werkbezoeken zoals de Europese collega’s die nog wel uitvoeren, zijn de keizer niet toegestaan.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord