Japanse hof toont filmpjes van keizerlijke familie

Vorsten

01-01-2021 08:39:24

Het Japanse hof heeft ter gelegenheid van de jaarwisseling en het begin van het derde jaar uit het Reiwa-tijdperk – de jaartelling die in 2019 begon met het aantreden van keizer Naruhito – videofilmpjes vrijgegeven van de keizerlijke familie.

De opnamen daarvoor zijn in de loop van december gemaakt. Dat gebeurde thuis bij het keizerlijk gezin, bij het gepensioneerde keizerspaar en bij het gezin van kroonprins Fumihito. Vanwege de coronamaatregelen kon de familie niet bij elkaar komen.

Heel typerend voor de opnamen van de hand van het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding is dat de leden van de keizerlijke familie worden getoond terwijl ze op een bank zitten te praten. Maar wat is gezegd, blijft geheim want de video’s worden zonder geluid afgeleverd aan Japanse media.

Normaal verschijnt de keizerlijke familie aan het begin van een nieuw jaar in een nog grotere samenstelling op het balkon van het paleis in Tokio, waar het publiek de gelegenheid krijgt hen toe te zwaaien en op die manier nieuwjaarswensen over te brengen. De keizer houdt dan ook een toespraak. Vanwege de coronapandemie is het publieke optreden afgelast en heeft Naruhito een videoboodschap ingesproken.

Voor de keizer en zijn familie zijn er op nieuwjaarsdag overigens nog wel tal van ceremoniën op het paleisterrein.

Meer Japan